Traseu
Alege una din cele două curse de poveste
Cursa Lungă 30km
Traseul Vulcanului
Lungime totala
Diferenta de nivel
Start: 10:00AM, 29 Octombrie 2022
Feminin: 18-34 și 35+
TIMPI LIMITĂ:
Checkpoint Sosire=5h
PREMIERE:
Premierea va avea loc la ora 15:00 la zona Start/ Finish
Cursa lungă face obiectul promovării a două Arii Protejate adiacente, și vorbește despre secularul stejar din Mercheașa dar și Complexul Geologic Racoș unde găsim dovezi ale forței vii din interiorul Pământului, vulcani și coloane de bazalt ce se scurg în ape de culoarea smaraldului.
Traseul de alergare pornește din Mercheașa și ajunge prima oară să dea roată măreției unui arbore ce stă dovadă nașterii Transilvaniei. Bătrânul Carpaților, cum își prea bine merită numele nu se clintește dar reușește să miște ceva în tine, tresare involuntar sentimente de admirație și curiozitate fără a curba vreo ramură.
Îl lăsăm pe Bătrân să dăinuie în tăcere și continuăm către pământuri vii pe drumuri arhaice pline cu izvoare de apă sărată și turme de bivolițe.
Ajunși la Racoș, întrezărim neckul Vulcanului Stins, ce a explodat acum un milion de ani atingând totul în jurul lui cu mantia lui roșie. Urcând spre el, cotim brusc la stânga pentru a ne răcori în apele limpezi de culoarea smaraldului. Lacul de smarald este de fapt prizonier, picuri de apă ce nu mai găsesc ieșirea, de strajă sunt coloanele de bazalt pe marginea sa, coloane ce odinioară roșeau de fierbințeală și de forfotă vulcanică.
O reprezentare și mai poetică a acțiunii lavei ce s-a stins pe patul de pământ dinaintea sa este Aria Protejată Coloanele de Bazalt, unde putem admira, tot în cadrul traseului lung, nenumărate figuri prismatice de înălțimi ce depășesc 5 stânjeni spre atingerea văzduhului. După ce fugim de soldații de bazalt, alergarea se transformă într-o cursă de foc, când pătrunși printre porțile vulcanului simțim toropeala pereților de zgură și mărim pasul pentru a ieși cât mai repede din vulcan. Traseul coboară până în inima vulcanului, punct obligatoriu de parcurs. Vă dorim curaj căci doar cei viteji se vor putea lăuda că și-au croit drum prin inima acestui monstru de demult apus.
După izbânda aceasta cei viteji vor alerga să le povestească tuturor celor ce îi așteaptă în sat. La ieșirea din vulcan, va trebui să ținem stângă până dăm de oameni frumoși ce ne vor hrăni cu de-ale gurii și ne vom lua tălpile în spinare străbătând același traseu cale de întoarcere până la punctul de unde întrezărește legendarul Crai cu ale sale legende dar și nemuritorul Făgăraș, cel dintâi munte.
Urmărind priveliștea acestor edificii urcăm printre păduri de poveste, unde trecutul refuză să facă loc prezentului, unde oamenii satului încă își mai plimbă joițele și bivolițele. Părăsim pășunea seculară unde cu siguranță au poposit proeminente figuri ale țării noastre (localnicii spun că Mihai Viteazul a cerut umbră și înțelepciune de la stejarii cei bătrâni) și reintrăm în sat, pentru a admira lăcașul de cult de etnie săsească din Mercheașa, Streifort cum l-au numit cei ce odinioară făceau glas pe ulițele satului, dar care rar se mai zăresc în zilele de astăzi.
Treceți așadar pe lângă biserica și chiuiți pe linia de final, pentru că a-ți făcut parte din legenda stejarului, care de mai bine de 900 de ani, respiră și inspiră pe pământurile binecuvântate ale Homorodului.
Cursa Scurtă 10km
Traseul Stejarilor
Lungime totala
Diferenta de nivel
Punct de control
Start: 10:30AM, 29 Octombrie 2022
Masculin: Open
TIMPI LIMITĂ:
Punct de Belvedere=1h
Sosire=2h
PREMIERE:
Premierea va avea loc la ora 15:00 la zona Start/ Finish
Cursa scurtă măsoară aproape 10,000 de pași, meniți să deseneze un gard în jurul stejarului nostru, acest gard reprezintă eforturile noastre de protejare a celui mai bătrân reprezentant al florei românești. După plecarea sprintenă din centrul satului, alergătorii urmează calea asfaltată și apoi pietruită către stejar.
După nici 3km, pășunea arhaică ce întruchipează spiritul transilvănean ni se arată de jur-împrejur îndemnînd la visare și recreație. El, Bătrânul, este acolo și ne asteptă, noi îl vom ocoli prin partea dreapta, jucând o horă simbolică ce cu siguranță va rămâne imortalizată în memoria celor ce s-au avântat să alerge traseul Bătrânul Carpaților.
După o revitalizare scurtă, traseul o ia la deal, și urcă simțitor spre noi culmi ale dealurilor ce vor aduce în fața voastră priveliști grozave și îndepărtate ale înalților țării noastre. Pădurea de stejari seamănă cu un sfat al înțelepților menit să provoace respect. O tăcere largă se așterne în timp ce tu alergătorule respiri aerul secular ce te-nconjoară.
Cobori de pe pășunea satului și te reîntorci pe drumuri umblate de muritori, unde te așteaptă cu voie bună sătenii ce ți-au copt un bulgăre auriu, numa bun de înfulecat după ce atâta ai alergat. Admiră de astfel și zidurile bisercii săsești, deoarce ele nu au căzut pradă celor ce au vrut să tulbure liniștea satului.
Te-ai convins?
Fie că alegi cursa scurtă sau pe cea lungă, pentru extra-distracție, adu-ți toată gașca de prieteni pe pășunea cu stejari de la Mercheasa pentru a alerga și petrece împreună o zi de poveste cu muzică și multe zâmbete!